HOW TO HOSPI (guide)

Tekst: Annique Busker en Lisa Baldé

Jaaaaa, je gaat studeren in Utrecht! Super leuk! Maar, wil je hier ook komen wonen? Nog leuker! Om een leuke kamer in Utrecht te vinden zal je eerst moeten hospiteren. Maar wat is hospiteren eigenlijk en wat zijn de beste tips om meer kans te hebben? 

HOE SCHRIJF JE EEN HOSPITEERMAIL?

Voordat je uitgenodigd kan worden op een hospiteeravond, moet je meestal eerst een mailtje opsturen waarin je jezelf voorstelt. Dit mailtje is de eerste stap van het hospiteren. Om jezelf te garanderen van een plekje op de hospiteeravond, hieronder tips bij het schrijven van een hospiteer mailtje die je niet mag missen!!

 

Tip 1

Zorg dat je GEEN spelfouten maakt. Check je mailtje nog is helemaal na voordat je op verzenden klikt. Laat ‘m desnoods nakijken door iemand om zeker te weten dat alles klopt!

 

Tip 2

Ben jezelf. Als jij lekker chaotisch ben, stuur dan een mailtje dat daarbij past. Ga geen standaard mailtje proberen te schrijven, omdat je denkt dat het zo hoort. Ben je wat rustiger, laat dat dan ook zien. Je mailtje moet de echte JIJ reflecteren.

 

Tip 3

Een fotootje is leuk, maar 10 niet… Als je een leuke foto hebt die jou beschrijft, zet ‘m er dan zeker bij. Dit kan het huis een goed beeld geven van wie jij bent. Plak er echter niet meer dan 2 foto’s in, want dat is overbodig.

 

Tip 4

Kort maar krachtig! Een hospiteermailtje is bedoeld om het huis een beeld te geven van wie jij bent. Beschrijf in het kort wie jij bent door middel van een duidelijke beschrijving of een leuke anekdote. Ga echter niet in detail over zaken die oninteressant kunnen zijn. Lange mailtjes kunnen vaak worden overgeslagen.

 

Tip 5

Weet naar wie je het mailtje stuurt. Als jij fulltime aan het hospiteren bent, vliegen de huisnamen om je oren. Maak echter niet de fout om een verkeerde naam bij het verkeerde mailtje te zetten. Ook kan het extra punten opleveren als je wat research doet over het huis en daar iets leuks mee doet in je mail. Let wel op dat het niet stalkerig of slijmerig overkomt.

 

Tip 6

Vermijd voor de hand liggende teksten. ‘Ik ben opgeruimd en ik ben rustig’ is al gauw een afknapper voor de lezers van jouw mailtje. Zorg dus dat je met originele weetjes over jezelf komt.

HOSPITEERAVOND IN RONDES

Leuk! Je hebt zojuist een mailtje ontvangen dat je mag komen hospiteren bij Huize Lola! Je zoekt al heel lang en nu ben je eindelijk uitgenodigd. De hospiteeravond is op maandagavond om 2000 in Zuilen. Je zit in ronde 3 met 2 andere meiden. Je bent heel benieuwd! Er staat wel in het mailtje dat je een drankje moet meenemen wat jou beschrijft. TIP als er wordt gevraagd om iets mee te nemen wat jou beschrijft, denk hier dan goed over na. In het geval van een drankje, denk dan goed na of je voor sterke drank, een wijntje of biertje of gewoon voor fris gaat. Denk eraan wie jij bent, niet wie je denkt te moeten zijn. Je kiest voor een lekker rosé’tje, want dat drink je normaal ook altijd met je vriendinnen.

 

Je gaat over een uurtje de deur uit om op tijd aan te komen bij je eerste hospiteeravond, maar wat doe je aan? TIP: doe kleding aan die gemakkelijk zit en waar jij jezelf in voelt. Als je jezelf aan het begin van de avond in te strak jurkje wurmt omdat ie er zo leuk uitziet en daarna gedurende de hele avond eraan zit te plukken, kom je niet relaxt over. Kies iets waar je je sowieso goed in voelt, maar ook iets wat opvalt. Dress to impress, maar never too much. Je kiest voor je favo zwarte flared. Erop draag je een lila trui en je zwarte spijkerjasje met sterren. Je bent er helemaal klaar voor. Je kijkt even op google maps hoe ver het is, zodat je sowieso op tijd komt!

 

Om 2 minuten voor 20:00 sta je voor de deur. Je bent de eerste! Je belt aan, en een van de huisgenoten doet de deur open. Je stelt jezelf netjes voor aan alle andere huisgenoten en zet het meegenomen drankje op tafel. Je hebt al gelijk een leuk onderwerp waar je het met een van de huisgenoten over hebt. Dan komen ook de twee andere hospiteersters aan. Je stelt je ook netjes aan hun voor. Dan gaat de hospiteeravond beginnen. Eerst stellen zij zichzelf voor en daarna doen jij en de andere hospiteersters een rondje. Je had thuis al bedacht wat ik wilde zeggen, dus m’n verhaaltje komt goed over. Na het voorstellen krijgen jullie het huis te zien. Daarna is de derde ronde bijna afgelopen, dus jullie moeten bijna weer gaan. TIP: als je de kans krijgt, stel zeker vragen! Stel semi-persoonlijke vragen en toon oprechte interesse. Misschien kom je nog achter dingen die jullie gemeen hebben. Vraag nooit naar te persoonlijke dingen of dingen die onbeleefd over kunnen komen. Jullie hebben nog een kort gesprek en daarna is de hospiteeravond afgelopen.

 

Na 2 dagen wachten heb je een berichtje terug. Je bent het geworden!! Je denkt even na over hoe het zou zijn als je daar echt zou wonen. TIP: denk voor jezelf goed na of jij het huis ook leuk vond. Dat zij jou hebben gekozen is een heel groot compliment, maar ga nooit ergens wonen omdat je heel graag in de buurt wilt wonen. Kies ook bewust voor de mensen, het huis en de omgeving.  Je besluit er toch voor te gaan! Je kan niet wachten tot je mag gaan verhuizen naar Utrecht!

HOSPITEERAVOND IN KRINGGESPREK

Yes! Je hebt bericht gekregen dat je mag komen hospiteren in het huis dat je zo graag wilde. Je hebt namelijk gehospiteerd in een gemengd huis in Lombok. Van vrienden had je gehoord dat gemengde huizen een leuke variatie meebrengen, dus je gaat het deze keer in een gemengd huis proberen. De hospiteeravond is om 19:00 en 5 andere mensen komen hospiteren. Dat is best veel. Bij een hospiteeravond waar er veel mensen per ronde zijn, kan het zijn dat de huisgenoten random vragen gaan stellen om zo een snelle indruk te krijgen van wie je bent. Denk dus goed na over wat je in bepaalde situaties kan gaan zeggen. Wat voor verkeersbord beschrijft jou het best? Als je een drankje moest zijn, welke zou dat dan zijn? In wat voor dier zou je willen kunnen veranderen? De gekste vragen komen voorbij, maar be prepared.

 

Een uurtje voordat je hospiteeravond begint, kijk je nog is goed naar het Instagram profiel van het huis. Ze hebben super veel foto’s op hun profiel waar er ook hele gekke tussen staan. Je vraagt je af of je hier wel bij zou passen. Je kijkt in het begin altijd de kat uit de boom, maar als je eenmaal ontdooid ben, dan doe je even gek mee. Maar hoe ga je dit in zo kort overbrengen, terwijl er ook nog andere mensen in de race zijn voor die kamer? TIP: Als je weet dat je niet veel kans krijgt om jezelf voor te stellen (omdat er veel andere mensen komen hospiteren), zorg dan goed dat je je verhaaltje klaar hebt. Bedenk van tevoren goed wat je wilt zeggen en hoe je over wilt komen. Niet de standaard dingen, maar de dingen die blijven hangen! Je bedenkt wat leuke en bijzondere dingen over jezelf die je wilt vertellen. Je springt op de fiets en komt er op tijd aan.

 

Even later bevind je je midden in de hospiteeravond. Het is heel gezellig. Je vrienden hadden gelijk dat een gemengd huis een leuke sfeer meebrengt. Er zit wel een meisje naast je die zo overdreven doet. Je vraagt je af of de rest hier ook zo over denkt en of je misschien niet ook wat enthousiaster moet gaan doen. TIP: wees de hele hospi jezelf. Meestal vallen mensen die te enthousiast of overdreven doen gauw door de mand, dus ga niet mee doen om even erg op te vallen. De avond verloopt gezellig en je leert naast de verhuurders, ook de andere hospiteerders een beetje kennen! Het kringgesprek verloopt ook goed. Omdat je precies wist wat je wilde zeggen, komt het er vloeiend uit en val je op met je leuke weetjes. Na het kringgesprek krijgen jullie een tour door het huis. De kamer is groot zeg, wow! Hier zou je wel willen wonen!!

 

Als iedereen z’n jas weer pakt, dan hoor je diezelfde meid die al zo luid was ook nog zeggen ‘kijk is, ik had nog een kleinigheidje meegenomen’. Je draait je om en ziet dat ze een doosjes chocolaatjes mee heeft gebracht. TIP: neem nooit, maar dan ook nooit een cadeautje mee. Dit is misschien lief bedoelt, maar dit kan heel slijmerig overkomen. Niet. Doen. Moet ze zelf weten, denk je. En je neemt afscheid van iedereen.

 

Een paar dagen later krijg je een mail terug, dat je door bent naar de volgende ronde. Leuk, op naar de volgende ronde!

HOSPITEERAVOND ALS BORREL

Je hebt in de Facebookgroep gezien dat Huize Vogel een huisgenoot zocht, dus je bent gelijk naar ze gaan schrijven. TIP: Via Facebook zijn er verschillende groepen waar studenten advertenties plaatsen voor een nieuw huisgenootje, “Kamer in Utrecht’’, “Kamers in Utrecht’’, ‘’Kamer huren in Utrecht.’ 

‘Gefeliciteerd, jouw mailtje sprong er uit, vandaar dat we je graag willen uitnodigen voor de hospi borrel a.s vrijdag om 20.00’

Nou, je bent dus uitgenodigd voor je eerste hospi borrel, maar wat houdt dat dan precies in?

Het is 20.00 uur TIP: kom goed op tijd, niet casual late. En als je te vroeg bent, loop dan nog even een rondje. Je staat voor de deur. Er wordt open gedaan en je loopt naar binnen. Letterlijk overal waar je kijkt zie je wel bierkratjes staan en nog voordat je de geru (woonkamer) inloopt krijg je al een biertje in je hand gedrukt. Je ziet ongeveer 20 gasten staan en moet even kijken wie er nou allemaal wonen. Er komt een gast op je af en zegt ‘iedereen met een wit t-shirt aan woont hier trouwens, veel plezier hè’. Je loopt naar een paar mede hospitanten en gaat maar met hun staan praten. TIP: Wees niet alleen gefocust op de bewoners, maar maak ook een praatje met je mede hospitanten. Zo leer je ook nog een beetje andere mensen kennen, maar vooral dat je niet als een aasgier om die bewoners rond hangt.  Er wordt geschreeuwd aan de andere kant van de kamer dat de eerste vijf gasten mee kunnen lopen voor een tour. Je staat daar nog, in de geru aan een statafel, en al snel zie je een aantal gasten zich snellen naar een bewoner die waarschijnlijk de leiding heeft hier. Dat is de HO laat je je vertellen, de HuisOudste. Er komt een bewoner naar je toe en zegt ‘Trek die bak, Trek die bak’ Trek die bak? Je wilt helemaal niet je biertje in een teug leegdrinken. TIP: Doe niet iets tegen je wil in, maar blijf jezelf!

Uiteindelijk mag jij ook een tour door Huize Vogel. Het is echt een stuk groter dan op de foto’s, maar het ziet er gezellig uit. Een huis met twaalf gasten, wel veel, maar het is een hecht huis, waar ze samen eten en leuke activiteiten met elkaar ondernemen. Je gaat even tellen en telt twee douches, voor 12 jongens? TIP: Studenten blijven studenten en niet elk huis heeft alle luxe die je misschien ‘normaal’ gewend bent. Het ene huis zal wat meer luxe hebben dan het andere huis, maar op een gegeven moment kijk je nergens meer vreemd van op.

Na de tour blijf je nog even hangen en praat je nog even met andere bewoners, maar dan wordt er gezegd dat de borrel is afgelopen en dat iedereen mag gaan. ‘Je wordt gebeld als je ‘t bent geworden en anders krijg je een appje vanavond’.

Je komt thuis en wacht op de bank. Je krijgt een berichtje ‘Hoi! Leuk dat je er was, maar we hebben uiteindelijk toch voor iemand anders gekozen. Succes met het vinden van een andere kamer!’. TIP: Niks aan de hand. Ja het is natuurlijk even balen als je het een leuk huis vond, maar er komen nog genoeg leuke kamers vrij. Uiteindelijk vinden we allemaal wel ons plekje in onze mooie stad!

QUARRANTAINE-PROOF HOSPITEREN

Hèhè, het mocht even duren maar je krijgt een mailtje waarin staat dat je mag komen hospiteren bij Huize HBD. “Hoi, we vonden je mailtje heel erg leuk en we zien je vrijdag graag tijdens de hospi in coronastyle om 22:40! Laat even weten of je kan en stuur gelijk je nummer zodat we je kunnen facetimen :)’’. TIP: Wegens corona zijn er veel huizen in Utrecht die liever een hospi organiseren via Zoom, Skype of Facetime. Dit, zodat iedereen zich kan houden aan de richtlijnen van het RIVM.

Het is 22:00 uur. Je vraagt je af waarom je eigenlijk zo bizar laat moet hospiteren. TIP: Omdat Facetime best onoverzichtelijk is als dat met meerdere mensen tegelijk aanwezigzijn, kiezen de bewoners er vaak voor om per ronde één iemand te leren kennen in plaats van meerdere tegelijk. Het kan dus voorkomen dat je soms best laat op de avond pas aande beurt bent.

Het is bijna tijd. Je bent over 10 minuten aan de beurt, het is toch wel spannend bedenk je je ineens. Je vraagt of je ouders en je broertje nou is eindelijk even de keuken kunnen verlaten en in de woonkamer kunnen gaan zitten. Het kan even niet anders, want boven valt je wifi elke keer weg. TIP: Zorg ervoor dat je wifi het doet. Het kan dat je studentenhuis waar je een hospi hebt, soms wat weg valt. Een studentenhuis blijft een studentenhuis hè. Zorg er verder voor dat er zo min mogelijk ruis op de achtergrond te horen is, zodat de bewoners niet snel worden afgeleid, maar jij zeker ook niet.

Je zet snel nog even een kopje thee. Je hebt je leuke shirt aan en gaat er goed voor zitten. En ja hoor… Je telefoon gaat af. Je neemt op en ziet 5 meiden op een rijtje op de bank zitten. Het voelt een beetje awkward zo, maar al snel schreeuwen de vijf meiden door de telefoon. Je vindt het een beetje een chaos, maar wel een gezellige chaos. Één iemand neemt het woord en vraagt aan je of je je even kan voorstellen. Je stelt je voor en zegt wat je vooraf al een beetje wilde vertellen. Al snel daarna stellen de meiden zich voor en worden er een paar vragen naar je toe geslingerd. ‘Mag ik vragen welk dier je bent in de dierentuin?’. Oeiii… Deze vraag had je even niet zien aankomen. Je zegt zonder er echt bij na te denken dat je een Olifant bent. “Waarom?” vraagt iemand? Je begint maar wat te verzinnen dat je een groepsmens bent en zorgzaam bent. TIP: Juist omdat je helemaal alleen aan het hospiteren bent in deze ronde, kan je echt bizarre vragen krijgen. Welk verkeersbord ben je?, wat voor schoenen draag je?, wat voor kledingstuk ben je? of wat is je favo drankje? Maar geen paniek, elk antwoord is goed, want er is niet echt een verkeerd antwoord te geven. Als je het maar op een leuke creatieve manier onderbouwd.

Al snel gaat de hopsi over in een supergezellig gesprek. Je denkt bij jezelf, wat een onwijs leuke meiden. Uiteindelijk, na 25 minuten te hebben gepraat, hangen ze op. Nu is het wachten op een belletje of je het bent geworden.

DONT’S TIJDENS HET HOSPITEREN

Hospiteren kan soms heel leuk zijn en soms een beetje vaag. We hebben een aantal dingen op een rijtje gezet die je toch maar beter niet kunt doen:

Don’t 1: De medelijdenkaart. 

"Ik woon erg ver, ik haat het ov, ik ben mijn dorp zat’’. Probeer zo positief mogelijk te zijn en laat de medelijdenkaart even thuis.

Don’t 2: Te laat zijn.

Neem een trein eerder, zoek vooraf hoe je moet fietsen of welke bus je moet pakken. En kom gewoon op tijd.

Don’t 3: Het cadeau.

Een cadeau kan erg slijmerig overkomen, als je er eenmaal woont kan je altijd nog een kleinigheidje kopen.

Don’t 4: Je ouders.

Misschien neem je je ouders het liefst overal mee naar toe. Maar geloof me, het is toch wel een beetje gek als er opeens een ouder op de hospiborrel staat.

Don’t 5: Jezelf anders voor doen.

Probeer gewoon lekker jezelf te zijn. Het huis kijkt ook vreemd op als je zegt dat je een enorme sportfanaat bent, maar uiteindelijk never van die bank af komt.

Don’t 6: De ‘ik ben zó…’. .

.. goed in opruimen, stofzuigen, koken en boodschappen doen. Probeer jezelf niet de hemel in te prijzen met wat je allemaal kan in het huishouden. Iedereen kan dat wel zeggen namelijk, maar kom met wat origineels wat echt iets zegt over wie je bent