Het AFKOWOBO: het woordenboek dat niet kan missen tijdens je studententijd!

Door Lisa van Huijkelom

Ibu, HG, Kwarrel: de afkortingen zijn bijna niet meer weg te denken in het studentenleven. Sommige gesprekken lopen over met afko’s, maar wat betekenen zij nu eigenlijk allemaal? Annick en Anne, twee studentes uit Utrecht, begonnen daarom voor de grap het afkowobo, of ook wel het afkortingenwoordenboek, waarin vele afkortingen staan uitgelegd. Hieronder vertellen zij meer over dit idee. 

 

Hoe kwamen jullie erbij om de afkowobo te beginnen? 

Annick: Nou, wij zitten bij dezelfde studentenvereniging en daar praten wij al heel lang voor de lol met elkaar in afko’s, echt meer als een grap. Toen begonnen wij te merken dat tijdens gesprekken afkortingen zoals Itakru (Italiaanse kruiden) voorbij komen en dat dan niemand daar ook op een vreemde manier reageerde. Het was per ongeluk echt geïntegreerd in onze eigen taal. Toen was ik een weekje op de zeilschool, en toen zei iemand tegen mij: “Ik kan die afkortingen echt niet bijhouden, kan je niet iets maken van een bestand zodat ik weet wat jij af en toe zegt?” Nou, een middag na een paar biertjes besloot ik gewoon om te gaan schrijven. Ik had er al heel snel een stuk of 40 en toen heb ik Anne geappt, ook wel een hele goede afkortingen queen, en zij kwam daarna ook nog met een stuk of 10 afko’s. Zo is eigenlijk de afkowobo ontstaan. 

 

Het afkowobo is wel echt een succes, in vele studentensteden is dit al bekend onder menig student! Hoe is dit zo gelopen?

Annick: Wij hebben het eigenlijk allebei nooit bewust verspreid. Ik had dit documentje alleen naar die persoon gestuurd die vroeg of ik een bestand kon maken met alle afko’s erin, die persoon had dat weer doorgestuurd. 

Anne: Op een gegeven moment kregen wij van alle kanten terug: “Hee, wat grappig” of “An dit is echt iets voor jou, ik herken hier allemaal dingen in die jij ook zegt”, dus ik dacht “huh dit heb ik gemaakt met Annick?” Zo snel ging dat eigenlijk haha. 

Annick: Ik dacht ook helemaal niet van dit gaat viraal. We gebruiken gewoon echt heel veel afko’s, ook bijvoorbeeld in mijn huis. Wij zeggen ook niet meer wie gaat er mee boodschappen doen, maar wij zeggen wie gaat mee boschado? Ik ben dit documentje eigenlijk begonnen als meer van functionaliteit zodat andere mensen het ook volgen. 

 

Hoe komen jullie aan je inspiratie voor alle afko’s?

Anne: Ik denk vooral aan de gesprekken die wij om ons heen horen. Wij hebben ook veel vriendinnetjes bij andere verenigingen en die hebben ook zo weer hun eigen afko’s. Wij nemen onszelf er ook niet heel serieus mee, maar als je iets zegt en je kunt er een afkorting van maken dan doen wij dat en dan lach je daar allebei hard om. Later gebruik je het nog een keer en dan wordt het ineens een ding! 

Annick: Ja, wat Anne zegt, dat is het exact. Als iemand stuurt in de groepsapp: we gaan friet eten, wat wil je bestellen? En dat iemand daarop reageert met frispe, dan zit dat er meteen in en zeg je vanaf nu nooit meer frikandel speciaal. Of bijvoorbeeld bij mij in huis, als wij iets in de WieBetaaltWat zetten, dan korten wij ook alles af. 

Anne: Of bijvoorbeeld bij Tikkie, omdat je dan te weinig woorden hebt.

Annick: Ja precies! Bij ons staan bijvoorbeeld in de WBW afkortingen zoals vuza, dat is dan vuilniszak en dat blijft dan ook wel weer hangen.  

 

Maar praten jullie nu dan zelf ook echt alleen maar vloeiend in afko’s? 

Anne: Nou, het is ook een beetje een act geworden eigenlijk. Om die reden meer dat we met afkortingen praten dan dat wij het bloedserieus menen. Sommige mensen kijken je dan ook aan van “nee doe maar niet” als je met afkortingen praat. Mijn zusje wordt bijvoorbeeld echt boos als ik met afkortingen praat, terwijl ik het weer heel grappig vind om met de mensen te doen die het wel kunnen waarderen. 

 

Hoe waren de reacties om jullie heen dan verder, op de afkowobo? 

Annick: Ik denk dat heel veel mensen dachten van goh, dit meen je toch niet of zo praat je toch niet echt. Maar als je bijvoorbeeld die voorbeeldzinnen leest die bij de afkortingen staan, dan weet je ook wel dat dit met een korreltje zout moet worden genomen. Bij bijvoorbeeld de afkorting gecondo (gecondoleerd) staat “gecondo lieverd maar tijd heelt alle wonden”, dat menen wij natuurlijk helemaal niet. Ik denk dat dat ook de kracht is.

Anne: Ja, ik denk vooral doordat alles een beetje met sarcasme wordt gedaan. 

 

Waarom denken jullie dat het zo’n hype is? Hoe merken jullie dat dit zo aanslaat?

Anne: Ik denk vooral dat als je kijkt naar bijvoorbeeld de haarclip van Marie-Claire, dat Instagram account met die quotes over studentenmeisjes, dat is een heel stoer chickie. Zij doet vooral een beetje met een knipoog haar vvv’tjes (vriendinnetjes van vroeger) na die lid zijn geworden bij verenigingen. Ik denk dat dat ook eigenlijk heel de grap is, dat je het allemaal niet zo serieus neemt. Dat je er een grapje van maakt, over de dingen die in werkelijkheid gebeuren maar dan een beetje overdrijft. Dat is ook met de afko’s, die worden vast wel veel gebruikt, maar misschien niet in deze mate zoals in het woordenboek, juist om het dan extra aan te dikken is het vooral heel grappig. 

Annick: Ik denk ook wel dat het leuk is om met je leeftijdsgroep iets van een gemene deler te hebben die niemand anders begrijpt. Mijn broertje van vier jaar jonger snapt er bijvoorbeeld helemaal niks van. Mijn ouders moeten er dan weer om lachen en zeggen: “maar zo bespaar je toch helemaal niet zoveel meer tijd?” Die zien er het nut dan niet helemaal van in. Het is denk ik daarom heel leuk dat je iets als studenten hebt wat alleen wij begrijpen. 

 

Maar, wat is dan jullie eigen favo afko? 

Anne: Ik gebruik wel heel vaak truma, truffelmayonaise. Of ibu en para, ibuprofen en paracetamol. Wel saai, maar word denk ik wel heel vaak gebruikt. 

Annick: Hmm, ik denk toch plalo, platonisch logeren. Dit betekent dat je met iemand in bed ligt maar dat je niet de volgende ochtend iets op te biechten hebt zeg maar. Deze vind ik wel heel goed, is ontstaan op de zeilschool en het vat wel veel samen in weinig woorden.

 

En welke afko is niet te missen in het leven van aankomend studenten in Utrecht? 

Annick: Spebiborrel, speciaal bier borrel. Utrecht heeft echt heel veel leuke cafeetjes waar studenten veel lekkere spebi’s kunnen ontdekken! Of de DoTo, de Domtoren. 

Anne: Ja, ik denk ook sowieso iets met speciaal biertjes. 

 

Via onderstaande link vind je een lijst met het hele AFKOWOBO:

https://afkowobo.nl/ 

      

      

 

      

             .