De lekkerste studentenrecepten UIT de Hollandse keuken

Spinazieflappen

Natuurlijk ken je ze wel: appelflappen. Maar ken je ook de hartige variant? Hartstikke lekker, met spinazie. Lekker makkelijk, snel klaar maar zeker de moeite waard om indruk te maken op je vvv’tjes of je clubgenootjes. Misschien niet de beste keuze voor een date: er zit behoorlijk wat knoflook in, dus weet waar je aan begint!

  • 20 minuten bereiden
  • 10 minuten oventijd
  • 4 personen
  • Vega, maar je kan er altijd voor kiezen een AVG’tje van te maken met een aardappeltje en een (kaas)schnitzel erbij te bakken

Ingrediënten

  • pakje bladerdeeg 
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pak spinazie à la crème (diepvries)
  • pakje snippertjeskaas 
  • 1 pakje (vegan) feta 

Stappenplan

  1. Kook de spinazie tot het is gesmolten en snijd ondertussen de feta in blokjes en de knoflook in kleine stukjes.
  2. Gooi de feta en knoflook bij de spinazie en roer het nog 2 tot 3 minuutjes door elkaar.
  3. Leg de plakjes bladerdeeg alvast klaar op een bakplaat zodat je ze later niet hoeft te verplaatsen. Leg vervolgens op de helft van elk vierkantje bladerdeeg een hoopje spinazie en vouw dit dan dubbel. Je kan het extra aandrukken aan de zijkanten met een vork
  4. Besprenkel met lekker wat kaas (of niet als je kaas echt niet lekker vindt!) en zet dit dan in de oven voor 10-12 minuten op 200 graden. In de tussentijd kan je altijd wat aardappeltjes/(vega)vlees bij bakken als je grote honger hebt. Ga ongeveer uit van 2-3 spinazieflappen per persoon. Eet smakelijk!

Studentenpasta

De pasta pesto of pasta met rode saus kennen we onderhand wel. Heb je een aantal gasten of wil je een keer lekker voor je huis koken, probeer dan deze lekkere pastaschotel. Dit is een heerlijk en goedkoop recept voor een groot gezelschap. Heel makkelijk, maar wel fancy!

  • 20 minuten bereiden
  • 20 minuten oventijd
  • 4 personen
  • Vlees, maar kan ook vega

Ingrediënten

  • 2 paprika’s
  • 1 ui
  • 1 ½ teen knoflook
  • 250g kipfilet (kan ook vega kip)
  • 375g fusili
  • 1 ½ eetlepel olijfolie
  • 300g verse spinazie
  • 100g groene pesto
  • 400g tomatenblokjes
  • 125g mozzarella
  • Zout
  • Peper

Stappenplan

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de knoflook en ui fijn. Snijd de paprika in reepjes. Snijd de kipfilet in blokjes, of koop ze al in blokjes, net zo makkelijk!
  3. Kook de pasta beetgaar (check hiervoor de aanwijzingen op de verpakking)
  4. Verhit een ruime pan of wokpan met olie. Fruit hierin de ui en knoflook ongeveer 1 minuut. Voeg daarna de kipfilet of vega kip toe en bak dit goudbruin. Voeg 2/3 van de paprika toe en bak deze kort mee. De spinazie kun je beetje bij beetje toevoegen totdat het slinkt en het vocht verdampt. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en pesto toe. Laat dit ongeveer 5 minuten sudderen. Naar eigen smaak kan je nog zout en peper toevoegen.
  5. Giet de pasta af en voeg het toe aan de pastasaus. Roer het allemaal even goed door en schep het in de ovenschaal. Verdeel de overige paprika (die je bij stap 4 opzij hebt gelegd) en mozzarella over de ovenschaal.
  6. Bak de ovenschotel ongeveer 20 minuten op 200 graden. Geniet ervan!

 

Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R704226/studentenpasta

Flammkuchen

Misschien niet helemaal Nederlands, maar een gerecht dat van onze buren vandaan komt: Duitsland. Dagelijks een pizzaatje eten tijdens de UIT is natuurlijk hartstikke lekker, maar nog lekkerder is een beetje variatie! Hoewel flammkuchen best lijkt op een pizza, is het toch wel anders doordat je echt zo gek kan gaan met de toppings als je wilt. Daarom ideaal als je mensen met verschillende diëten op bezoek krijgt: je kan hem met zoveel of zo weinig vlees maken als je wilt, helemaal vegan of juist helemaal niet! Zolang het deeg lekker knapperig wordt gebakken, is alles erop lekker. 

  • +/- 30 minuten bereiden
  • 12 minuten oventijd
  • 4 personen
  • Verschillende opties mogelijk voor vlees/vega/vegan

Ingrediënten flammkuchen 1:

  • Flammkuchendeeg (kan kant-en-klaar)
  • 1 rode ui
  • Spekjes
  • Pepermolen
  • Crème fraîche 

Stappenplan flammkuchen 1:

  1. Rol het deeg uit en beleg deze met crème fraîche.
  2. Snijd daarna de rode ui in halve ringetjes en leg deze samen met de spekjes ook verspreid over het deeg.
  3. Strooi er nog wat peper overheen en voilà, lekker de oven in en bakken volgens de instructies op de verpakking!

Ingrediënten flammkuchen 2:

  • Flammkuchendeeg (kan kant-en-klaar)
  • 1 rode ui
  • Plakjes zalm  
  • Groene asperges
  • Feta 
  • Crème fraîche
  • Bieslook 

Stappenplan flammkuchen 2:

  1. Rol het deeg uit en beleg deze met crème fraîche.
  2. Snijd de rode ui in halve maantjes en leg deze samen met de groene asperges ook verspreid over het deeg.
  3. Brokkel de feta overheen en bak de flammkuchen volgens de instructies op de verpakking.
  4. Leg er achteraf nog de plakjes zalm en bieslook overheen en hij is klaar om te eten!

Ingrediënten flammkuchen 3:

  • Flammkuchendeeg (kan kant-en-klaar)
  • 350 gram verse spinazie
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram pijnboompitjes 
  • Honing 

Stappenplan flammkuchen 3: 

  1. Rol het deeg uit en beleg deze met de geitenkaas en bestrooi met een beetje zout en peper. Bak het dan in de oven volgens de instructies op de verpakking.
  2. Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een pan.
  3. Bak ondertussen ook de spinazie met wat olijfolie, peper en zout tot dit geslonken is.
  4. Leg uiteindelijk de pijnboompitjes en de spinazie op de flammkuchen, bestrooi met nog een beetje honing en dan heb je een heerlijk vegetarisch gerecht!

Ingrediënten flammkuchen 4:

  • Vegan flammkuchendeeg (kan kant-en-klaar)
  • 100 gram haver fraîche
  • ½ courgette
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 2 bosuitjes
  • 25 gram pijnboompitjes
  • 50 gram rucola

Stappenplan flammkuchen 4:

  1. Rol het deeg uit en beleg deze met de haverfraîche.
  2. Snijd de courgette en champignons in plakjes en bak deze in een pan.
  3. Leg deze daarna ook op het deeg en bak het in de oven volgens de instructies op de verpakking.
  4. Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een pan.
  5. Snijd ook de bosuitjes in kleine ringetjes.
  6. Als de flammkuchen uit de oven kan, bestrooi het dan nog met de pijnboompitjes, bosuitjes en rucola en dan is tot slot ook de vegan versie van de flammkuchen klaar!