Groene Curry
Simpel, lekker en gezond. Curry is inmiddels een vastgeroeste term binnen elk studentenhuis, dus het kan bijna niet missen in jouw kookkennis. Met dit recept heb je curry binnen no time onder de knie!
- 30 minuten
- 4 personen
- Vegan
Ingrediënten:
Optioneel to go all UIT:
Stappenplan:
- Snij de ui, knoflook en groenten naar keuze en bak deze in olijfolie een grote wokpan.
- Voeg hier na een paar minuten de tofu of tempeh aan toe.
- Budget tip: je kan ook losse tofu of tempeh kopen en deze zelf kruiden (met bijvoorbeeld sojasaus, paprikapoeder, zout en peper). Wel meer werk, scheelt wel geld!
- Curry time! Doe de curry samen met de kokosmelk in de pan en roer alles goed door. Kruid eventueel nog verder naar eigen invulling.
- Kook ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Doe alles bij elkaar en maak je gerecht af met een topping (zoals sesamzaad en/of cashewnoten)!
Thaise kokossoep
Noord-Thaise kokossoep is er voor de echte liefhebbers. Met dit easy recept lijkt het of je de aziatische kunst van koken al helemaal beheerst. Je kan hem zo pittig maken als je zelf wilt, dus ook leuk om met je huis eens te kijken wie het meeste aankan!
- 4 personen
- 20 minuten
- Vegan
Ingrediënten:
Optioneel to go all UIT:
- Een klein beetje gember
- Limoen
- Chiazaad
- Kokosrasp als topping
Stappenplan:
- Snij de ui en knoflook fijn. Zet een grote soeppan op het vuur en doe hier de ui en groenten bij in wat olijfolie. Na ongeveer 2 minuten kan je ook de knoflook en eventueel een heel klein beetje fijngesneden gember erin gooien!
- Voeg de rode currypaste, het blik kokosmelk, de groentebouillon en gekookt water toe. Breng het aan de kook en laat het een aantal minuten pruttelen. Voeg op gevoel ook kerriepoeder, sojasaus, limoen en eventueel andere kruiden toe!
- Als de soep staat te pruttelen, voeg dan de noedels toe (maak ze volgens de verpakking klaar).
- Maak de soep af door een topping van kokosrasp eroverheen te doen en je hebt al je huisgenoten verpletterd met je nieuwe kookkunsten!
Sushi
Natuurlijk lekker om te bestellen, maar wist je dat je dit ook easy zelf kan maken? Volg ons recept en je bent binnen de kortste keren pro in sushi rollen!
PS: voeg vooral toe wat jou lekker lijkt, jij bent nu immers de chef-kok!
- 4 personen
- 30 minuten
- Vegan
Ingrediënten:
- 5 norivellen
- Komkommer
- Avocado
- Peen Julienne
- 500 gram Sushirijst (of rijst en rijstazijn)
- Sojasaus
- Bamboematje (om de sushi op te rollen)
Optioneel to go all UIT:
- Wasabipaste
- Pijnboompitten
- Chiazaad/Sesamzaad
Stappenplan:
- Kook de rijst volgens de verpakking en laat de rijst daarna 15 minuten staan. Meng de rijst met de rijstazijn en laat de rijst afkoelen. Of: koop lekker makkelijk sushirijst en kook het volgens de verpakking.
- Ondertussen kan je alvast de ingrediënten van de vulling snijden in reepjes, zoals komkommer, avocado en peen julienne. Natuurlijk kan je vulling naar eigen smaak uitkiezen, denk ook aan mango of sesamzaad.
- Je kunt vervolgens de sushi maken met behulp van een bamboe matje. Leg de norivel met de glimmende kant naar beneden op een bamboematje. Bedek ongeveer ⅔ van het norivel met sushirijst. Zorg ervoor dat aan de bovenkant geen rijst zit. Plak de rijst met wat water (of natte handen) op het norivel. Druk de rijst aan tot 1 cm dikte.
- Leg daarna de rest van de vulling op de rijst. Rol de nori vel met behulp van het bamboematje op en snijd het in plakken. De zijkanten zijn voor de chef tijdens het koken!
- Serveer er sojasaus en/of wasabi bij en smikkelen maar!
Pad Thai
Zin in een lekkere Oosterse maaltijd? Of ben je de instant-noodles zat? Met dit heerlijke Thaise recept zet je een fancy noodle maaltijd op tafel! Met dit recept kan je lekker variëren en hoeft dus nooit hetzelfde te zijn. Kies zelf uit wat je lekker vind en start met koken!
- 2 personen
- 20 minuten
- Vegan
Ingrediënten
- 100 gram Rijstnoodles of Mie (mag je zelf kiezen wat je lekker vind)
- 1 ei
- Eigen groente naar keuze zoals peultjes/boontjes, taugé, paprika, maar je kan ook lekker makkelijk een zakje wokgroente kopen
- 1 knoflook
- 100 gram tofu
- 5 eetlepels water
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel vissaus (deze zou je ook weg kunnen laten als je krap bij kas zit)
Optioneel to go all UIT:
Stappenplan:
- Kook de mie of rijstnoedels zoals op de verpakking beschreven staat.
- Snij de knoflook en wok het in een hete pan met olie. Voeg daarna de tofu toe. Bak de tofu tot het een krokant en bruin laagje heeft.
TIP: Je kan tofu al gekruid kopen, dat is wel zo makkelijk. Je kan ook tofu naturel kopen en daar je kruiden op doen, dit is vaak goedkoper. Zorg daarbij wel dat de tofu goed droog gedept is.
- Wanneer de tofu gaar is voeg je eerst de groente toe. Dit roerbak je een paar minuten. Het is lekker als de groente beetgaar is. Voeg daarna een ei toe. Blijf roeren totdat het ei goed gebakken is.
- Voeg de oestersaus, sojasaus, vissaus en het water toe.
- Giet de noedels of mie af en voeg het toe aan de wokpan. Roer alles goed door en laat het nog 1 minuut koken.
- Voilà, de Pad Thai is klaar! Voor een extra fancy effect, kan je nog een eitje bakken en deze serveren bovenop de Pad Thai. Serveer het in een diep bord, zodat het lekker warm blijft. Naar eigen voorkeur kan je nog limoensap of chilivlokken toevoegen voordat je het uitserveert. Eet smakelijk!