Mexicaanse ovenschotel
Heb je zin in een echte guilty pleasure maaltijd met vrienden of huisgenoten? Dan is deze ovenschotel perfect, met een Mexicaanse twist! Wie wil er nou niet een goed excuus om chips bij het avondeten te eten…
- 4 personen
- 15 minuten bereiden
- 20 minuten oventijd
- Vlees/Vega
Ingrediënten
- 500g rundergehakt
- 40g burrito seasoning mix
- OF eigen kruiden: chilipeper, cayennepeper, paprikapoeder, komijn, ui, peper, zout
- 400g tomatenblokjes
- 300g mais
- 400g chilibonen
- 100g geraspte kaas
- 150g tortillachips naturel
- 1 rode puntpaprika (2 paprika’s als je naast garnering ook paprika in de schotel wilt)
Benodigdheden: ovenschaal (20 x 30 cm)
Stappenplan
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak het gehakt op middelhoog vuur rul (ongeveer 5 minuten). Je kan ook vegagehakt gebruiken (net zo lekker!), dan moet je wel een beetje olie toevoegen om te bakken. Voeg de seasoningmix (of kruiden) en tomatenblokjes toe en verwarm nog 2 minuten. Schep het mengsel in de ovenschaal.
TIP: Het is erg lekker om een uitje of paprika nog mee te bakken met het gehakt, voor wat meer groente.
- Laat de maiskorrels uitlekken en verdeel over de ovenschaal. Verdeel hier vervolgens de chilibonen, de helft van de kaas en de helft van de tortillachips over. Sprenkel de rest van de kaas over de tortillachips.
- Snijd de paprika in ringen en verdeel over de schotel.
- Bak de ovenschotel in ongeveer 20 minuten goudbruin. Serveer met de rest van de tortillachips. Aan tafel!
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R999974/mexicaanse-ovenschotel-met-gehakt
Quesadillas
Ja ja, voor de verandering weer eens een heel makkelijk en ontzettend lekker recept! Organiseer een lekker Mexicaans avondje in je huis en maak vooral deze klaar. Dit recept is van het Instagram-account @allerlekkerste, een Utrechtse studente die ontzettend graag kookt en graag wilt laten zien hoe je in je keukentje van zes vierkante meter toch nog steeds een kwaliteit gerecht klaar kan maken. Vooral even checken als je zin hebt in een lekker en mooi recept dus!
- 4 personen
- 10-15 minuten
- Vega/vlees
Ingrediënten:
- 1 paprika
- 1 jalapeño
- 1 ui
- 1 blikje maïs
Tomatensalsa
- Geraspte kaas
- Pak van 8 kleine wraps/6 grote wraps
- Zure room
- Optioneel: kipstukjes, gemarineerd met mexicaanse kruiden
To go all UIT met zelfgemaakte guacamole:
- 2 avocado’s
- Teentje knoflook
- 1 rode puntpaprika
- Limoen
- 1 ui
- 1 tomaat
Stappenplan
- Snijd de paprika, jalapeños en ui en mix dit samen met de mais (en wellicht de kipstukjes).
- Smeer de wraps in met tomatensalsa.
- Verdeel de groente over de wrap en doe daarna de geraspte kaas erover heen.
- Leg de andere wrap hier bovenop en verwarm deze in de pan.
- Bak per kant ongeveer 3 minuten tot de kaas is gesmolten.
- Dip het in de zure room of maak een lekkere guacamole! Voor een extra knapperige bite kan je er altijd nog nacho’s bijhalen.
Nacho tafel
Wie weet heb je het al eens voorbij zien op TikTok, anders heb je het vast wel eens van vrienden gehoord of heb je de hype ergens anders voorbij zien komen. De “Nachotafel” is een ontzettend lekker internetfenomeen, en nog beter: lekker makkelijk en heel gezellig om met een grote groep vrienden te eten!
- 4 personen
- 15 minuten
- Kan vega
- Aluminiumfolie
Ingrediënten:
- Grote zak tortillachips
- Ongeveer 500 gram (vega) gehakt
- Teentje knoflook
- Evt. wat mexicaanse gehaktkruiden (er bestaan hiervoor klaargemaakt mixen)
- Bosuitje
- 2 rode paprika’s
- Ijsbergsla
- 2 uien
- 2 pakjes cheddar kaas
- Een klein pakje melk
Optioneel to go all UIT met zelfgemaakt guacamole en tomatensalsa
- 1 avocado
- Kleine cherrytomaatjes
- 1 teentje knoflook
- Limoensap
- Zout en peper
- 2 à 3 grote tomaten
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- Rode peper
- Verse koriander/platte peterselie
Stappenplan
- Zorg dat je volledige tafel is afgedekt met aluminiumfolie. Als het erg schuift, kan je de randjes bijvoorbeeld vastplakken met plakband.
- Snipper de knoflook en 1 ui en bak dit in een pan tot de ui glazig is. Rul daarna het gehakt erin mee. Doe eventueel de kruiden bij dit mengsel. Snijd ondertussen de paprika’s en meng deze ook door het gehaktmengsel.
- Verwarm voor de kaassaus in een andere pan de andere gesnipperde ui. Als deze glazig is kan je een beetje melk toevoegen en daarna de twee pakjes cheddar kaas.
- Houd ondertussen de kaassaus in de gaten (dit kan aan de pan vast gaan koken als je het niet regelmatig roert) en maak eventueel de guacamole en tomatensalsa klaar.
- Voor de guacamole, prak de avocado, snijd de tomaatjes en versnipper de knoflook. Meng dit daarna met elkaar en voeg naar smaak nog wat limoensap, peper en zout toe.
- Voor de tomatensalsa, hak de tomaten in blokjes en versnipper de rode ui en knoflook. Snijd de rode peper en meng dit allemaal door elkaar. Voeg naar smaak nog de koriander of peterselie toe en besprenkel met wat olie.
- Leg als eerst de nacho’s op de tafel. Verdeel daarna het gehaktmengsel over de nachos heen en daarna de kaassaus. Verdeel nog de bosui en sla over de nacho’s, zet de guacamole en tomatensalsa erbij en succes met dippen!