Midden-Oosterse wraps met zoete aardappel
Zoete aardappel? Dat ken je waarschijnlijk inmiddels wel. De laatste tien jaar is deze groente razend populair geworden. Naast de overheerlijke zoete-aardappelfrietjes is zoete aardappel ook heel lekker in een wrap. Deze Midden-Oosterse wrap zorgt voor een goede bodem en heb je zo gemaakt! Verras iedereen met dit recept, want waarschijnlijk is deze nog niet zo bekend ;)
- 2 personen
- 35 minuten
- Vega
Ingrediënten:
- 1 kleine zoete aardappel
- ½ tl gemalen komijn
- ¼ tl kurkuma
- ½ tl zeezout
- 1/4 tl versgemalen zwarte peper
- 2 el olijfolie
- 2 volkorentortilla’s of platbroden (voor grote eters, kan je ook 2 broden of wraps per persoon doen, maar het is redelijk vullend)
- 2 handjes gemengde sla
- Plakjes komkommer
- 2 hardgekookte scharreleieren (in vieren snijden)
- 2 dadels in dunne plakjes (of meer naar eigen smaak)
- 40g (vegan) feta
- Granaatappelpitjes
- 2 el tahin
- Zout en peper
Stappenplan
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Was en droog de zoete aardappel en snijd met schil in plakjes van ongeveer 5 mm. Je kan het ook zonder schil doen, als je dat lekkerder vindt. Meng de zoete aardappel met de specerijen, zout, peper en olie. Leg ze daarna op de ovenplaat en bak ze 20-30 minuten totdat ze knapperige randjes hebben. Tip: Draai ze halverwege even om zodat ze gelijkmatig bakken.
- Kook de eieren tot ze hardgekookt zijn (ongeveer 8 minuten). Snijd ze daarna in vieren.
- Snijd de dadels in kleine reepjes. Snijd de komkommer in plakjes. Snijd/verkruimel de feta.
- Verwarm de tortilla’s/platbroden in de oven of een broodrooster
- Smeer wat tahin op de tortilla’s/platbroden. Vul de tortilla’s/platbroden met de sla, zoete aardappel, komkommer, eieren, dadels, feta en strooi wat granaatappelpitjes erover. Naar eigen smaak kan je nog zout en peper toevoegen.
- Vouw de onderkant van de tortilla/platbrood naar binnen en vouw de zijkanten dicht. Zo valt er niks uit, handig he?! Eetsmakelijk!
Bron: The Green Kitchen at Home – David Frenkiel
Shakshuka
Misschien ken je het wel van je ouderlijk huis of het is een compleet nieuw recept voor je: hoe dan ook een leuke uitdaging. Plus het smaakt zeker alsof je er minimaal een hele middag voor in de keuken hebt gestaan. Ook dit recept is weer van @allerlekkerste, dus als je nog niet overtuigd was om toch nog even verder te kijken op haar account, zal het nu zeker zo zijn!
- 4 personen
- 30-45 minuten
- optioneel vega (ligt aan de bouillon die je gebruikt)
Ingrediënten:
- 2 uien
- 2 knoflookteentjes
- 2 rode puntpaprika’s
- 8 grote tomaten
- 1 aubergine
- 100g geitenkaas
- 6 eieren
- bouillonplakje
- rode peper (als je wat minder van pittig eten houdt, is een halve ook al voldoende)
- 15g basilicum
To go all UIT:
Stappenplan:
- Snijd de paprika, aubergine, ui, knoflook, rode peper en tomaat klein.
- Verhit olijfolie in een hapjespan en bak de gesneden ui, knoflook en rode peper.
- Voeg na 2 minuten de andere groentes ook toe en bak nog 3 minuten door
- Snijd ondertussen de basilicum fijn en voeg samen met ongeveer 60ml water en het bouillonblokje aan de pan toe.
- Breng dit al roerend voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur aan de kook.
- Maak ondertussen voor elk ei dat je gaat gebruiken in kuiltje in de groentebrei. Breek de eieren hierin open en strooi hier wat zout en peper overheen. Dek de pan af en laat de eieren ongeveer 10 minuten stollen.
- Haal de laatste 4 minuten de deksel van de pan en kruimel eventueel de geitenkaas over de pan. Serveer er Turks brood bij naar wens. En dan, eten maar! Geniet van een lekker gezond groentemaaltje.
Libanese wraps
Even geen zin in gedoe? Gewoon een lekker maaltje binnen 10 minuten maken en eten maar? Zoek niet verder, want deze Libanese wraps zijn dan zeker wat je zoekt. Een verrassende smaak door granaatappelpitjes, en hé, wie weet heb je je nieuwe favo ingrediënt gevonden.
- 4 personen
- 10 minuten
- Vega/Vegan
Ingrediënten:
- Een pak Libanese wraps
- Courgette
- Aubergine
- 2 paprika’s
- Handje geschaafde amandels
- 1 el tomatenpuree (ongeveer klein blikje)
- 1 tl Baharat kruiden
- 100g granaatappelpitjes
- 170g dikke yoghurt (vegan: plantaardig)
- 15g verse munt
To go All UIT: bak nog wat lekkere (groente)balletjes/falafel mee voor die extra touch
Stappenplan:
- Snijd de courgette, aubergine en paprika’s in blokjes en bak ze even aan.
- Voeg dan de tomatenpuree, Baharat kruiden en een beetje water toe en laat dit 10 minuten pruttelen.
- Verwarm in de tussentijd de wraps volgens de instructies op de verpakking.
- Maak ondertussen de saus met de yoghurt en versnipper daar de munt in.
- En tada! Serveer met de granaatappelpitjes en amandelschaafsel eroverheen en je waant je eventjes in de Oosterse sferen. Ook makkelijk om in aluminiumfolie te wikkelen en hem als lunch mee te nemen als je straks de hele dag op de UB aan het blokken bent.